17 Mart 2017 Cuma

Tarihi Alinda Antik Kenti


        Anadolu'nun görkemli antik kentlerinden birisi de Alinda Antik kentidir. Bu gorkemli antik kenti tarih sahnesine cikaran ve onu tanınmış yapan Karia Kraliçesi Ada olmuştur. Alinda Antik kentindeki yapilarda mermer kullanılmadığı, granit taşların kullanıldığı görülmektedir. Bulunan mezarlarda süse çok fazla rastlanilmamiştır. Her türlü olumsuzluğa rağmen Bu tarihi kent gezginler için bulunmaz güzellikte bir kenttir.
   
         Araştırma sonuçlarına gore Alinda Kentinin tarih sahnesine çıkışının genellikle İ.Ö. 4. yy. olduğu söylense de lent hakkında bildiklerimiz İ.Ö. 14. yy'a kadar gitmektedir. Alinda Hitit İmparatoru II. Mursilis (İ.Ö. 1350 - 1320) döneminde sena İrmağı ülkesine bağlıydı. II. Mursiles döneminde Alinda Kentinin adının ialanti olduğu bilinmektedir. Bu bilgileri II. Mursilis'in anallerinden ve mısır yazitlarindan öğreniyoruz.

          Kentin yakın Çağa ait bilgileri oldukça azdır. İ. Ö. 340 yıllarında Harikarnasos'da olan Karia Karia yönetimi iç kaos yaşamaya başlamıştır. Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum'um sahibi Mausolos, karısı Artemisia, Piksodaros, Ada ve İdriaus kardeştiler. Mausolos'un ölümüyle boşalan tahta, karısı Artemisia çıkmıştı. Artemisia'nın ölümünden sonra tahta kardeşi Ada'nın oturması gerekirken yönetimi Piksadaros ele geçirdi. Piksadaros bununla da yetinmedi ve gelecek yıllarda kendisi için tehlike oluşturacağını düşündüğü kardeşi Ada'yı Alinda Antik kentine sürdü. İşte Alinda Kentinin tarih sahnesine çıkışı boyle olmuştur.


         


             Bu sebeple Alinda Kentinin tarihini Ada'dan önce ve Ada'dan sonra diye araştırmak doğru olacaktır. Kraliçe Ada'nın Alinda'da sürgün hayatı yaşadığı dönemlerde Piksodaros, yonetimi, Persler'in atadığı satrap Orontobates ile paylaşıyordu. Piksordaros'un erken ölümüyle Orontobates yönetiminde tek başına kaldi ama Ada'yı Alinda'dan geri çağırmadı. çıkmıştı. Artemisia'nın ölümünden sonra tahta kardeşi Ada'nın oturması gerekirken yönetimi Piksadaros ele geçirdi. Piksadaros bununla da yetinmedi ve gelecek yıllarda kendisi için tehlike oluşturacağını düşündüğü kardeşi Ada'yı Alinda Antik kentine sürdü. İşte Alinda Kentinin tarih sahnesine çıkışı boyle olmuştur.

   

             Bu sebeple Alinda Kentinin tarihini Ada'dan önce ve Ada'dan sonra diye araştırmak doğru olacaktır. Kraliçe Ada'nın Alinda'da sürgün hayatı yaşadığı dönemlerde Piksodaros, yonetimi, Persler'in atadığı satrap Orontobates ile paylaşıyordu. Piksordaros'un erken ölümüyle Orontobates yönetiminde tek başına kaldi ama Ada'yı Alinda'dan geri çağırmadı.




                                         

         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Süleyman Şah

Kayı Boyunun Beyi Süleyman Şah

Önce gelen: Kaya Alp Sonra gelen:Ertuğrul Gazi Veliahtlar:Ertuğrul Gazi Eşleri: Hayme Ana Çocukları: Ertuğrul Gazi             ...